Brzoskwinie w kuchni – wrzesień

Brzoskwinie w kuchni – wrzesień

Pierwsze jesienne mgły i chłodne noce przynoszą nam nie tylko krótsze dni, ale również bogactwo owoców i warzyw, które pojawiają się właśnie we wrześniu. To one nadają smak i aromat jesiennej, rozgrzewającej kuchni, która pachnie dynią, grzybami, jabłkami i gruszkami. Jest jednak owoc kojarzący się z letnim słońcem, którego późna odmiana dojrzewa właśnie pod koniec września. Mowa oczywiście o brzoskwini! Jeśli mamy możliwość wzbogaćmy nasz sad właśnie o tą odmianę owocującą późną jesienią, by cieszyć się dłużej smakiem i aromatem lata!

Właściwości brzoskwiń

Brzoskwinie cenione są za wyjątkowy smak, nisko kaloryczność oraz właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Co kryją w sobie te pyszne owoce? Brzoskwinie zawierają witaminy takie jak C, B12, B6, A, E, D, K, niacynę, ryboflawinę, tiaminę i kwas foliowy. Znajdziemy w nich również sporo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku oraz fenoli. To dzięki zawartości tych ostatnich regularne jedzenie brzoskwiń może zahamować rozwój raka piersi, co zostało udowodnione przez naukowców. Brzoskwinie polecane są osobom zmagającym się z chorobami nerek – składają się bowiem w 90% z wody. Pomagają usuwać z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii.

Warto je jeść jeśli cierpimy na problemy z zaparciami, gdyż składają się w dużej części z błonnika a wbrew obiegowej opinii, ich skórka jest lekkostrawna. Udowodniono również, że jedzenie brzoskwiń doskonale wpływa na produkcję czerwonych krwinek, dlatego sięgać po nie powinny osoby z anemią. Ze względu na zawartość odżywczych pierwiastków polecane są kobietom w ciąży – zwalczają zawroty głowy, zmęczenie oraz skurcze. Wykazano również, że dzięki niacynie i borowi niwelują objawy menopauzy. W Stanach Zjednoczonych popularne są również brzoskwinie w formie suszonej, które zachowują pełnie właściwości surowych owoców.

Z dobrodziejstwa znajdującego się w brzoskwiniach korzysta również przemysł kosmetyczny. Dzięki dużej zawartości witaminy C miąższ brzoskwini wzmacnia naczynia krwionośne skóry, poprawia jej napięcie i rozjaśnia skórę. Witaminy A i E odmładzają, poprawiają jędrność i gładkość skóry. Z pestek brzoskwiń pozyskuje się olejek, który nawilża i działa przeciwzmarszczkowo.

Brzoskwinie warto więc jeść w każdej formie – surowe, suszone czy w zalewie. Brzoskwinie z przydomowego sadu możemy również przetworzyć na przepyszne konfitury!

Desery z brzoskwiniami

dżem brzoskwiniowy z pistacjamiBrzoskwinie doskonale nadają się do deserów i ciast – ich smak jest niezastąpiony i uwielbiają go  nie tylko najmłodsi. Brzoskwinie nadają się znakomicie jako dodatek do ciast kruchych, tart a także biszkoptów. Latem chętnie dodajemy je do serników na zimno i deserów z galaretką. Jako owoce klimakteryczne, które w określonych warunkach bardzo szybko dojrzewają, należą do owoców nietrwałych. Dojrzałe możemy jednak z powodzeniem przechowywać w lodówce przez okres około pięciu dni.

Jeśli posiadamy nadwyżkę, warto wrześniowe przepisy sezonowe wzbogacić o wyjątkowy dżem brzoskwiniowy z pistacjami, zwłaszcza, że przygotowuje się go niezwykle szybko a w zimowe dni może stanowić znakomitą bazę do ciast lub jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń (z puszki lub świeżych)
  • 100 g obranych pistacji
  • 100 g cukru
  • Dżemfix uniwersalny 3:1 Delekty

Brzoskwinie kroimy w kostkę a pistacje drobno siekamy. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy dżemfix i mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pistacje i gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Idealnymi jesiennymi ciastami są tarty. Znakomite przepisy na tarty znajdziecie również w portalu kulinarnym Delektujemy.pl Jeśli posiadamy dobry przepis bazowy na ciasto, możemy dodawać do niego dowolne owoce a zawsze wyjdzie świetnie!

tarta z brzoskwiniami

By przygotować tartę z brzoskwiniami potrzebujemy:

  • opakowanie ciasta kruchego od Delekty
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej

Nadzienie:

  • sok z 1 limonki
  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • 2 żółtka
  • 100 ml 30% śmietany kremówki
  • szczyptę cynamonu

Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozwałkujemy na placek o grubości około 5 mm i przekładamy na oprószoną mąką formę do tart dokładnie wypełniając boki. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut. Trzy obrane brzoskwinie blendujemy wraz z sokiem z limonki. Dolewamy śmietankę i żółtka i dokładnie łączymy składniki. Tak powstały krem wykładamy na ciasto, zdobimy pokrojonymi w plastry brzoskwiniami i posypujemy cynamonem. Pieczemy przez kolejne 25 minut.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz