Grudniowe świąteczne wypieki

Grudniowe świąteczne wypieki

Grudzień, jako jeden z najpiękniejszych zimowych miesięcy, ma nam bardzo wiele do zaoferowania pod względem kulinarnym – na świąteczne dania i karnawałowe przekąski czekamy cały rok i stanowią one kwintesencję świąteczno-noworocznej atmosfery. Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć słodkich wypieków: tych tradycyjnych, które pojawiają się rok rocznie a także takich, które przełamią nieco tradycje i wprowadzą na świąteczne stoły urozmaicenie. Na święta warto sięgać po przepisy na ciasta, które goszczą na naszych stołach z wyjątkowych okazji. Warto czekać na niecodzienne smaki, to stanowi właśnie o wyjątkowości świąt!

Tradycyjne wypieki bożonarodzeniowe

Obok przygotowywanych tradycyjnie dwunastu wigilijnych potraw, święta nie mogłyby odbyć się bez uroczystego obiadu i niecodziennych wypieków. Bożonarodzeniowe ciasta cechują się wyjątkowością: są zarezerwowane na jedną okazję w ciągu całego roku – warto pielęgnować tą tradycję radosnego oczekiwania na świąteczne smaki, gdyż to one stanowią o magii i atmosferze świąt. Ciekawe przepisy na ciasta na Boże Narodzenie znajdziesz również na portalu Delektujemy.pl.

Jednymi z najczęściej przygotowywanych bożonarodzeniowych ciast są miodowniki. W dawnych czasach miodowniki przygotowywane były niemal wyłącznie z okazji świąt, gdyż przygotowanie tego wyjątkowego ciasta było nie tylko czasochłonne, ale również bardzo kosztowne. Dziś przepisów na miodowniki jest wiele a w każdym domu znajdzie się ten ulubiony, który jest wyjątkowy dla danej rodziny.

Jak przygotować bożonarodzeniowy miodownik? Oto nasza propozycja na miodowiec obficie posypany orzechami, pachnący miodem i przełożony wyśmienitą masą miodowo-waniliową.

bożonarodzeniowy miodowiec

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • szczypta soli

Masa:

  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 100 g naturalnego miodu
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g powideł śliwkowych

Polewa:

  • opakowanie polewy czekoladowej
  • 100 g siekanych orzechów włoskich

Cukier, sól i sodę przesiewamy z mąką, dodajemy miękkie masło w kawałkach i lekko zagniatamy ciasto. Wbijamy jajka oraz dodajemy miód, zagniatamy całość na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na cztery kawałki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około pół godziny. Po tym czasie formy o wymiarach 23×23 cm smarujemy masłem a na papier do pieczenia przekładamy ciasto i rozwałkowujemy. Wszystkie cztery blaty pieczemy w piekarniku przez około kwadrans w 180°C. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do rondelka wlewamy mleko i gotujemy, do gorącego dodajemy miód i kaszę mannę cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie się gotować i wystarczająco zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Chłodną masę dodajemy partiami do ubitego masła i stopniowo miksujemy. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Chłodne blaty ciasta wyciągamy z foremek. Dolny blat smarujemy kremem i wykładamy powidła, przykrywamy kolejnymi blatami i powtarzamy czynność. Wierzch zdobimy polewą i posypujemy siekanymi orzechami.

Jak upiec dobry makowiec?

strucel makowyNa bożonarodzeniowych stołach królują również makowce pod wieloma postaciami i z dużą ilością dodatków. Mak ma zresztą duże znaczenie symboliczne na świątecznym stole – ma zapewniać bowiem bogactwo i dobrobyt, jest również symbolem rodziny. Jak upiec dobry makowiec? Jego sekretem jest oczywiście dobrze zmielony mak. Dziś możemy kupić gotowe masy makowe, do których nie trzeba dodawać już żadnych dodatków. Jednak domowa masa makowa ma niepowtarzalny smak. Jak zrobić ją dobrze? To dość pracochłonny proces, który jednak wart jest poświęcenia.

Mak gotujemy w mleku przez około pół godziny na najmniejszym ogniu. Ma to pozbawić go charakterystycznej goryczki. Po wystudzeniu mak należy dokładnie odsączyć, by masa nie była zbyt rzadka. Mak mielimy w maszynce – jeśli posiadamy specjalną nakładkę do maku, wystarczy zmielić go dwukrotnie, jeśli nie, należy zmielić go trzykrotnie. Mak powinien być słodzony miodem. Proces słodzenia miodu nie polega jedynie na jego wmieszaniu w mak, ale na dokładnym utarciu obu składników. Sekretem dobrego maku są oczywiście dodatki – musi się tu znaleźć skórka pomarańczowa (najlepiej domowa), orzechy włoskie oraz rodzynki moczone w rumie lub mleku. Możemy również dodać kawałki fig czy migdały.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz