Kalendarz sezonowy na lipiec

Kalendarz sezonowy na lipiec

Lipiec jest miesiącem, gdy lato wkracza w swoją pełnię a sady i grządki zaczynają sycić się intensywnymi kolorami dojrzewających owoców i warzyw. To czas najbardziej zróżnicowanej kuchni, kiedy powinniśmy korzystać z wszelkich dobrodziejstw, jakie płyną z jedzenia warzyw i owoców. Przepisy sezonowe na lipiec to przede wszystkim przetwory, kompoty, ciasta. Co króluje w lipcu na naszych stołach? Zapraszamy na krótki przegląd!

LIPCOWE WARZYWA

Co jadamy na obiad podczas lipcowych upałów? Najchętniej sięgamy po lekkie, nieobciążające żołądka potrawy – wykorzystujmy więc jak najwięcej sezonowych warzyw, które właśnie w lipcu są najsmaczniejsze. Co pojawia się na grządkach (i na naszych talerzach) w tym miesiącu? Przede wszystkim kalafior i brokuł, które po ugotowaniu i okraszeniu bułką tartą mogą stanowić samodzielne danie, lub być dodatkiem do głównego posiłku. W lipcu pojawia się również pierwsza polska fasolka szparagowa, botwinka i bób.

zielony i czerwony agrest

W sadach zaczyna dojrzewać zielony i czerwony agrest. Ten nieco zapomniany owoc jest symbolem lipca – słodycz zamknięta w jagodzie agrestu to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale również porcja zdrowia. Agrest mimo swojej słodyczy uznawany jest za owoc dietetyczny, gdyż w 100 g zawiera tylko 40 kcal, a dzięki zawartości błonnika wspiera procesy trawienne. Agrest zawiera witaminy takie jak: C, A, PP oraz B1. Znajdziemy w nim takie składniki mineralne jak magnez, wapń i żelazo. Zawiera także luteinę wspomagającą pracę oczu. Deser z agrestem jest więc wyjątkowo zdrowym i smacznym pomysłem na lipcowe popołudnia!

Porzeczki

Popularnym i zdrowym owocem, który dojrzewa w lipcu jest porzeczka. Zarówno czerwone, czarne jak i białe porzeczki uznawane są za witaminowe bomby, które zawierają mnóstwo składników dobroczynnych dla naszego zdrowia i urody. Spożywanie porzeczek wskazane jest w takich chorobach jak: niewydolność wątrobowa, dolegliwości serca, układu moczowego, działają łagodząco również na  migreny i kolki. Spożywanie porzeczek polecane jest przy przeziębieniach i anginach. Owoce te cechują się dużą zawartością witamin C, A, B1, B2, B6, K, PP oraz polifenoli, przeciwutleniaczy i minerałów: potasu, wapnia, sodu, fosforu. Porzeczki chętnie wykorzystujemy w przetworach – dzięki zawartości pektyn łatwo zrobimy z nich galaretki, doskonale smakują w sokach i dżemach. Warto spożywać je również jako dodatek do ciast. Polecamy przepis na babeczki z porzeczkami.

Dla niektórych królową lipca, na którą z utęsknieniem czekamy cały rok jest czereśnia. Czereśnia ceniona jest nie tylko za wyjątkowy smak, ale również właściwości. Drzewa czereśni przywędrowały do nas z Turcji i Kaukazu, gdzie ich owoce uznawano za leki na różne dolegliwości. Czereśnie, poza wieloma witaminami, zawierają cyjanidynę – substancję wykorzystywaną w leczeniu artretyzmu. Dzięki dużej zawartości potasu wspierają pracę serca, regulują również funkcjonowanie tarczycy, zawierają bowiem więcej jodu niż np. dorsz! Czereśnie są jednak owocami ciężkostrawnymi, nie powinno się spożywać ich przed obfitymi posiłkami i nie można popijać ich wodą ani innymi płynami, może doprowadzić to do biegunki lub wymiotów! Jak wykorzystać czereśnie w kuchni? Na letnie popołudnie idealnie sprawdzi się sernik na zimno z czereśniami.

Przepis na sernik na zimno z czereśniami

sernik na zimno z czereśniami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • Biszkopt Delecta
  • Około 3 łyżki wody

Krem:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Sernik na zimno Delecta
  • 300 ml soku z aronii
  • 600 ml mleka
  • ½ szklanki soku z jabłek
  • 700 g czereśni
  • Odrobina świeżej melisy

Wykonanie:

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pieczemy w tortownicy.

Żelatynę zalewamy wodą, pozostawiamy do napęcznienia. Przygotowujemy masę serową zalewając fix schłodzonym mlekiem, ubijamy aż masa będzie gęsta. Do masy dodajemy połowę wydrylowanych czereśni.

Schłodzony biszkopt nasączamy sokiem jabłkowym i nakładamy masę serową. Wierzch ozdabiamy pozostałą częścią czereśni. Wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do ciepłego soku z aronii, gdy galaretka nieco stężeje wylewamy ją na schłodzone ciasto, tak by przykryła czereśnie do połowy. Sernik na zimno najlepszy będzie po około 2 godzinach w lodówce. Smacznego!

W lipcu warto zacząć szykować spiżarnie na jesienne i zimowe dni – zachowamy nie tylko smak i słodycz letnich owoców, ale również ich dobroczynne właściwości. Mimo, że w procesie pasteryzacji owoce tracą nieco witamin, nadal posiadają pozytywnie działają na nasze zdrowie i organizm, i nierzadko mogą pomóc nam podczas jesiennych przeziębień.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz