Kuchnia marcowa – na przednówku

Kuchnia marcowa – na przednówku

Początek roku był niegdyś bardzo ciężkim czasem dla rolników i mieszkańców wsi. Zapasy jedzenia zebrane latem i jesienią zaczynały się kończyć a na na nowe zbiory trzeba było jeszcze poczekać. Dziś oczywiście żyjemy w zupełnie innej rzeczywistości, jednak w oczekiwaniu na nadejście wiosny, zaczyna nam o tej porze roku brakować świeżych owoców zerwanych prosto z drzewa i najzdrowszych warzyw.

Marzec to czas, w którym powinniśmy wykorzystywać zapasy z naszych spiżarni! Cenione są nie tylko dżemy i konfitury, ale przede wszystkim kiszonki, które doskonale wpływają na nasze zdrowie i odporność. To szczególnie ważne przed nadejściem wiosny, gdy powinniśmy wzmocnić organizm i odżywić go po sezonie zimowym.

Kiszonki na zdrowie

Lato jest gorącym okresem nie tylko ze względu na temperatury, ale również ilość owoców i warzyw, które trzeba przetworzyć, by cieszyć się ich smakiem przez nadchodzący rok. Niegdyś gospodynie przetwarzały niemal wszystko, co dojrzało w sadzie i ogrodzie – kompoty, dżemy, nalewki były obowiązkowe! Podobnie jak ogórki kiszone i kwaszone, marynowane grzybki czy kiszona kapusta. Produkty w ten sposób przetworzone mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i powinniśmy jeść je codziennie, jako dodatek do drugiego dania. Dlaczego? W kiszonkach zawarte są witaminy i bakterie probiotyczne, które kolonizują nasz układ trawienny, wzmacniając tym samym odporność. Bakterie te wytwarzają kwas mlekowy, który wspomaga oczyszczanie naszego organizmu, ułatwia wchłanianie niektórych witamin (K, B), regulują poziom cholesterolu we krwi i obniżają poziom cukru.

kiszonki

Spożywanie kiszonek działa również korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Są źródłem witamin takich jak C, A, E, K, zawierają dużą ilość żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, potasu. Uważać na nie powinny osoby cierpiące na wysokie ciśnienie, gdyż kiszonki zawierają sporą ilość soli. Ze względy na właściwości kiszonych produktów powraca na nie moda. A kisić można nie tylko kapustę i ogórki, ale również takie warzywa, jak kalafior, burak, marchew, biała rzodkiew, czosnek, cebula, papryka. Do kiszenia nadają się również niektóre owoce: cytryna, oliwki, jabłka, gruszki, śliwki. Pamiętajmy o tym, by owoce przeznaczone na kiszonki były świeże, dojrzałe i bez żadnych uszkodzeń.

Ciasta z konfiturami

W każdej spiżarni powinny znaleźć się słodkie konfitury, który stanowią doskonały dodatek do ciast i deserów, czasem są również lekarstwem na różne dolegliwości! Przygotowując dżemy i słodkie przetwory pamiętajmy, by ich nie przesłodzić. Bo choć cukier ma właściwości konserwujące, odpowiedni proces pasteryzacji wystarczy, by nasze „słoiczki” się nie psuły. Pamiętajmy o tym, że w słoiki ma być zamknięta nie tylko słodycz, ale smak konkretnego owocu. Jeśli zasypiemy go zbyt dużą ilością cukru, smak całkowicie zginie. Czy możliwe jest odpowiednie zakonserwowanie owoców bez użycia dużych ilości cukru? Oczywiście! Jeśli chcesz spożywać zdrowsze konfitury, wykorzystaj janginizację! Co to takiego?

Janginizacja jest sposobem konserwowania owoców wywodzącym się z kuchni makrobiotycznej. Polega na duszeniu owoców z dodatkiem odrobiny soli. Sól sprawia, że z owoców podczas obróbki cieplnej zaczynają wytrącać się naturalne cukry. Do janginizacji najlepiej nadaje się sól himalajska, morska, gruboziarnista. Nie musimy się obawiać, że sól będzie wyczuwalna w gotowych przetworach.

Konfitury i dżemy są znakomitym dodatkiem do ciast – dają dodatkową słodycz i przełamują smak kremów. Jeśli chcemy upiec coś pysznego na przyjazd niezapowiedzianych wcześniej gości, sięgnijmy po dżem, który z pewnością mamy w spiżarce!

Ciekawe przepisy na ciasta znajdziecie tutaj: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/. Poniżej prezentujemy jeszcze wybrany przez nas. Polecamy!

Rolada biszkoptowa z konfiturą

rolada biszkoptowa z konfiturą

składniki:

  • opakowanie biszkoptu Delecta
  • 30 ml wody
  • 4 jajka
  • ulubiona konfitura
  • bita śmietana
  • 50 g ulubionych posiekanych orzechów

W głębokiej misce miksujemy wodę, jajka i gotową mieszankę biszkoptu Delecty. Kiedy masa stanie się gęsta i gładka przelewamy ją do wyłożonej papierem blachy. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika i jeszcze ciepły zwijamy w rulon. Gdy ostygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy konfiturą. Ponownie zwijamy. Dekorujemy bitą śmietaną oraz posiekanymi orzeszkami. 

No Comments

Post a Comment