Luty – przepisy na wzmacniające dania i desery

Luty – przepisy na wzmacniające dania i desery

Luty jest jednym z najmniej przyjemnych miesięcy w ciągu całego roku. Silne mrozy i krótkie dni nie napawają optymizmem. Na szczęście to najkrótszy miesiąc roku, który jest ostatnim miesiącem zimy. To idealny czas by wzmocnić się przed nastaniem przesilenia zimowego!

Odpowiednie odżywianie ma teraz duże znaczenie. Powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, by posiłki, które teraz zjadamy były pełne witamin i minerałów. Poprawi to naszą odporność i wzmocni organizm a także doda nam siły i witalności. Choć na grządkach widać teraz jedynie śnieg, są warzywa które zbierać możemy właśnie teraz. Należą do nich burak, cykoria, jarmuż oraz roszponka, warto jeść je świeże i jak najmniej przetworzone. Poniżej znajdziecie niezawodne przepisy na wzmacniające dania główne i desery!

Zimowe super food

Cykoria, choć wydaje się być niepozornym owocem, kryje w sobie bardzo wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze ciało. Najbardziej znamy ją pod postacią kawy. Kawa z cykorii jest świetnym zamiennikiem zwykłej kawy lub po prostu herbaty. Warto ją pić ze względu na zawartość inuliny: prebiotyku będącego pożywką dla pożytecznych bakterii w naszym układzie pokarmowym. A to właśnie one budują naszą odporność. Nie bez przyczyny mówi się, że odporność budowana jest właśnie w jelitach. Nawet jeśli dbamy o dostarczanie odpowiedniej ilości probiotyków (na przykład przez jedzenie kiszonek) nie zapominajmy również o probiotykach, dzięki którym dobra flora bakteryjna będzie w stanie się rozwijać. Cykorię możemy przyrządzać na wiele sposobów – jako składnik sałatek i surówek, duszoną czy pieczoną a także faszerowaną. Będzie również idealnym dodatkiem do tart.

tarta z roszponką

Z buraka, cykorii, jarmużu i roszponki przygotować możemy pyszną tartę, która będzie nie tylko sytym posiłkiem, ale również dostarczy nam sporą ilość składników odżywczych. Tarta jest zresztą daniem, które przyjmie niemal wszystko co lubimy. Wystarczy dobry przepis bazowy i możemy śmiało eksperymentować z dodatkami. Jak przygotować ciasto na tartę? W sprzedaży znajdziemy gotowe spody, jednak jeśli chcemy jeść zdrowo i dostarczać organizmowi jedynie dobrych składników, zróbmy ciasto w domu!

Składniki na spód do tarty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g zimnego masła
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę siekamy z masłem i dodajemy żółtko, proszek, sól, wodę. Szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (funkcja grzania góra-dół). Formę na tartę smarujemy tłuszczem i dokładnie wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 20-30 minut.

Na tak przygotowany spód wyłożyć możemy podartą na kawałeczki cykorię, roszponkę i kawałeczki jarmużu. Świeżego, surowego buraka pokroić możemy na bardzo cienkie, długie paseczki, które będą ozdobą. Dodajmy to co lubimy – orzechy włoskie, podsmażonego kurczaka czy kawałki wędzonego łososia. Całość zalejmy masą śmietanową (2 żółtka wymieszane z 200 ml śmietanki 30%). Doprawiamy do smaku i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Więcej ciekawych przepisów na tarty znajdziecie tutaj: https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/. Polecamy!

Pamiętajmy również o zielonych koktajlach, które są bombom witaminową dla naszego organizmu!

Słodkości na wzmocnienie

Zimą potrzebujemy znacznie więcej energii, dlatego też nie powinniśmy ograniczać jedzenia tłuszczów i węglowodanów. Dbajmy jedynie o to, by były to zdrowe tłuszcze. Zimą najlepiej jadać ciasta i desery bogate w rozgrzewające przyprawy, takie jak cynamon czy imbir jak również bakalie. Korzystajmy również z konfitur i przetworów, w których zamknięty jest smak i zapach lata. Niezdrowe przekąski zastąpmy naturalnymi ale równie pysznymi zamiennikami. Ich zrobienie jest szybkie i proste!

Chipsy z owoców w bakaliowych posypkach

chipsy z owoców w bakaliowych posypkach

składniki:

  • Jabłka i gruszki
  • gorzka czekolada (najlepiej z jak największą ilością kakao)
  • ulubione bakalie (różne rodzaje orzechów)

Jabłka i gruszki kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 50-70°C na około 3 godziny (po tym czasie nie mogą być miękkie). Siekamy drobno ulubione orzechy a w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Moczymy gotowe chipsy owocowe w czekoladzie i obficie posypujemy orzechami. Pamiętajmy również o napojach rozgrzewających – herbata z miodem, imbirem i cytryną pita regularnie ochroni nasz organizm i doda nam energii!

No Comments

Post a Comment