Przepisy kulinarne na październik

Przepisy kulinarne na październik

Polska kuchnia jesienna jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i kolorowa. To właśnie jesienią zbieramy plony z pól i sadów, gromadzimy w spiżarniach przetwory, w których zamknięty jest smak i kwintesencja owoców, pieczemy słodkie ciasta, które aromatem zapraszają wszystkich domowników do wspólnego stołu. Przepisy sezonowe na październik bazują więc przede wszystkim na takich produktów jak grzyby, warzywa dyniowate, kapustne i korzeniowe. Okres od września do listopada to czas uboju gęsi i połowów leszcza, szczupaka i sandacza. W sadach zbiera się oczywiście jabłka, gruszki i śliwki, ale także pigwę i żurawinę.

Niekwestionowaną królową październikowych warzyw jest dynia. Zbiory dyni odbywają się od września do grudnia, a na terenie naszego kraju występują dwa gatunki: dynia zwyczajna i dynia olbrzymia. Coraz chętniej sięgamy po to niezwykle zdrowe warzywo, nie tylko wykorzystując same pestki, ale również miąższ. Pestki dyni cenione są ze względu na bogactwo witamin – zwłaszcza C i witamin z grupy B, oraz ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miąższ zaś zawiera wysoką zawartość β-karotenu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Poprawia więc kondycje skóry, włosów i paznokci, działa również odkwaszająco na nasz organizm,

Dynia to warzywo, z którego z powodzeniem przyrządzić możemy pyszny obiad, ale również wyjątkowy deser. Zapach i smak dyniowej zupy w listopadowy dzień jest nie do przecenienia. Zupa dyniowa nie tylko rozgrzewa, ale ze względu na właściwości pomaga zwalczać przeziębienie i podnosi odporność organizmu.

Dynia na słodko sprawdzi się we wszelkiego rodzajach tartach i babeczkach. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć domowników niecodziennym deserem, sięgnijmy po przepis na Złotko na słodkokarpatka dyniowa

Innym wartościowym październikowym owocem jest aronia – zwana przez niektórych czarną jarzębiną. Zjedzona prosto z krzaka ma gorzkawy posmak, dlatego najlepiej spożywać ją po obróbce termicznej. Sok z aronii uznawany jest za lekarstwo, dlatego jesienią warto wykorzystywać te wyjątkowe owoce w kuchni. W czym tkwi siła tego niewielkiego owocu? Aronia zwiera mnóstwo witaminy P – bioflawonoidów (głównie rutynę i antocyjany) oraz witamin C, B2, E i kwas foliowy. Jedząc aronię dostarczamy do organizmu żelaza, magnezu, molibdenu, miedzi, jodu i wapnia. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów polecana jest osobom chorym na nowotwory (aronia niweluje skutki uboczne chemio- i radioterapii), działa korzystnie na naczynia krwionośne i opóźnia występowanie chorób oczu. Aronii nie powinni spożywać niskociśnieniowcy, gdyż bardzo obniża ciśnienie krwi.

babeczki z aroniąOprócz soku z aronii możemy przyrządzić również dżemy, konfitury do mięs a także wykorzystać do słodkich wypieków. Polecamy przepis na bezowe babeczki z aronią:

Ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 żółtka
  • Babeczki na 1001 sposobów o smaku waniliowym Delecta

Krem:

  • 60 ziaren aronii
  • 150 g cukru
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

  1. W wysokim naczyniu dokładnie mieszamy zawartość torebki Babeczek wraz z jajkami, olejem, aromatem i mlekiem. Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek a wierzch ozdabiamy owocami aronii.
  2. Do miski o wysokich ściankach wlewamy białka i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Dosypujemy cukier i miksujemy przez kolejne 4 minuty, po których dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Uzyskaną pianę nakładamy na wierzch ciasta.
  3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 20-25 min.

Prostota przepisu wraz w wyjątkowym smakiem pieczonej aronii to niezwykle smaczne połączenie!

Smak polskiej jesieni to smak śliwki węgierki, której owocami możemy się cieszyć do ostatnich dni  października. Śliwka węgierka zawiera takie witaminy jak C, K, B6, A, E oraz wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, polifenole. Jest doskonałym źródłem błonnika – pomaga w zaparciach i jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Dzięki tym właściwościom chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, działa również przeciwmiażdżycowo dzięki zawartości kwasów organicznych i pektyn, które zapobiegają wchłanianiu się cholesterolu i tłuszczów do komórek. Nie sposób wyobrazić sobie jesieni bez powideł śliwkowych, które przez cały rok są znakomitym dodatkiem m.in. do ciast.

tarta ze śliwkąŚliwka jest bardzo wdzięcznym owocem – miękki miąższ i wyjątkowa słodycz sprawiają, że niemal każdy wypiek z nią w roli głównej będzie dobrze smakował. Ponadczasowym przepisem jest placek śliwkowy z kruszonką, który wielu osobom kojarzy się z jesiennymi smakami dzieciństwa, prosta w wykonaniu i równie smaczna jest tarta śliwkowa (https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/tarty/) . Wielbiciele bardziej wykwintnych deserów z pewnością powinni wypróbować przepis na Crumble śliwkowocynamonowe czy czekoladowiec ze śliwkami i musem z mango.

Kalendarz przepisów kulinarnych na październik jest bardzo obszerny, gdyż to właśnie o tej porze roku w pełni korzystać możemy z rozmaitych darów natury. Jedzmy więc sezonowo – to najlepsza dieta dla naszego zdrowia. A właśnie jesień pozwala nam na wprowadzenie największej różnorodności w jadłospisie.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz