Smaki lata – czereśnie

Zdrowa i zbilansowana dieta to przede wszystkim dieta różnorodna, zawierająca składniki mineralne w sposób wyważony dostosowane do potrzeb naszego organizmu. Żyjąc w pośpiechu trudno nam, ludziom XXI wieku, znaleźć czas na przygotowywanie zdrowych posiłków – a może tylko tak nam się wydaje? Czerwcowa, a więc letnia kuchnia, jest doskonałym dowodem na to, że przy niewielkim nakładzie pracy możemy jeść zdrowo i smacznie. Bo zdrowe posiłki powinny przede wszystkim cechować się prostotą! Bogactwo darów czerwcowej natury pozwala nam nacieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i doskonale odżywić organizm.Czytaj Więcej

Truskawki nieodłącznym dodatkiem letniego menu

Czerwiec jest miesiącem, w którym czujemy już zdecydowanie pierwsze podrygi lata – pogoda staje się coraz mniej kapryśna i możemy cieszyć się zapachem kwitnącego jaśminu i bzu a na grządkach czerwienią się już pierwsze truskawki. To właśnie one firmują swoim smakiem ten pierwszy letni miesiąc. Bo smak lata to dla niektórych właśnie smak słodkich owoców – naszych polskich truskawek, uprawianych w rodzinnym ogródku.

Ten niepozorny owoc o niepowtarzalnym smaku i aromacie jest nieodłącznym dodatkiem naszego letniego menu. Bo tylko w czerwcu możemy zjeść najlepsze i najbardziej aromatyczne truskawki. Pamiętajmy również o tym, że oprócz smaku mają one nieprzecenione właściwości zdrowotne, i jak niektórzy twierdzą, są skutecznym afrodyzjakiem.Czytaj Więcej