Rabarbar w kuchni – kwiecień

Wraz z pierwszymi ciepłymi, wiosennymi dniami na grządkach pojawia się niepozorna roślina, która w swoim smaku ma zamknięty cały urok wiosennych dni – to oczywiście rabarbar. Rabarbar jest warzywem, które pochodzi z Azji Środkowej i Syberii, do Europy przywędrował dzięki Marco Polo. W Polsce znany jest od XVIII wieku. Rabarbar zbiera się od wczesnej wiosny do końca czerwca – później staje się gorzki.

Czytaj więcej

Kalendarz sezonowy na kwiecień

Kwiecień jest jednym z najpiękniejszych wiosennych miesięcy – choć bywa kapryśny, w powietrzu zdecydowanie czuć już powiew wiosny. Powoli, wśród soczystej zieleni zaczyna się rozkwit. Przyroda budzi się do życia a my wraz z nią otrzymujemy nową energię. Pojawiają się pierwsze nowalijki a sama kuchnia kwietniowa ma nam wiele do zaoferowania. Po zimowych słotach i szarościach na stół wkraczają kolorowe, pachnące i zdrowe potrawy, które cieszą oczy tak samo jak widok za oknem. Sezonowe przepisy na kwiecień wykorzystują właśnie to czego brakowało nam przez całą zimę – smak świeżych warzyw.Czytaj więcej