Król lipca – arbuz

Lipcowe upalne dni ciężko wyobrazić sobie bez orzeźwiających przekąsek. Podczas upałów najlepiej spożywać lekkie posiłki, a prawdziwe ukojenie dają słodkie, sezonowe owoce. Nic tak nie gasi pragnienia jak soczysty, najlepiej odrobinę schłodzony arbuz! Ten wyjątkowych rozmiarów owoc pojawia się już w lipcu i na sklepowych półkach spotkać go możemy do końca sierpnia. Polskie arbuzy dojrzewają właśnie pod koniec lata, więc tego z naszych krajowych upraw kupimy nawet w pierwszych tygodniach września. Dlaczego warto jeść arbuzy latem? Zachęcamy do lektury!Czytaj Więcej

Kalendarz sezonowy na lipiec

Lipiec jest miesiącem, gdy lato wkracza w swoją pełnię a sady i grządki zaczynają sycić się intensywnymi kolorami dojrzewających owoców i warzyw. To czas najbardziej zróżnicowanej kuchni, kiedy powinniśmy korzystać z wszelkich dobrodziejstw, jakie płyną z jedzenia warzyw i owoców. Przepisy sezonowe na lipiec to przede wszystkim przetwory, kompoty, ciasta. Co króluje w lipcu na naszych stołach? Zapraszamy na krótki przegląd!Czytaj Więcej