Październik, czyli orzechy w kuchni

Październik to czas złotej polskiej jesieni, kiedy możemy łapać ostatnie ciepłe dni. To również czas jesiennych zbiorów. Właśnie w tym miesiącu na leszczynach czekają na nas dojrzałe orzechy a wiewiórki spieszą się z ich zbiorem przed listopadowymi mrozami. Warto wyposażyć swoje spiżarnie zarówno w orzechy włoskie i laskowe, gdyż są nieocenionym źródłem wartościowych dla naszego organizmu składników mineralnych i zdrowych tłuszczy. Warto jeść je solo i dodawać do potraw i wypieków przez cały rok!Czytaj Więcej

Przepisy kulinarne na październik

Polska kuchnia jesienna jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i kolorowa. To właśnie jesienią zbieramy plony z pól i sadów, gromadzimy w spiżarniach przetwory, w których zamknięty jest smak i kwintesencja owoców, pieczemy słodkie ciasta, które aromatem zapraszają wszystkich domowników do wspólnego stołu. Przepisy sezonowe na październik bazują więc przede wszystkim na takich produktów jak grzyby, warzywa dyniowate, kapustne i korzeniowe. Okres od września do listopada to czas uboju gęsi i połowów leszcza, szczupaka i sandacza. W sadach zbiera się oczywiście jabłka, gruszki i śliwki, ale także pigwę i żurawinę.Czytaj Więcej