Smaki lata – czereśnie

Smaki lata – czereśnie

Zdrowa i zbilansowana dieta to przede wszystkim dieta różnorodna, zawierająca składniki mineralne w sposób wyważony dostosowane do potrzeb naszego organizmu. Żyjąc w pośpiechu trudno nam, ludziom XXI wieku, znaleźć czas na przygotowywanie zdrowych posiłków – a może tylko tak nam się wydaje? Czerwcowa, a więc letnia kuchnia, jest doskonałym dowodem na to, że przy niewielkim nakładzie pracy możemy jeść zdrowo i smacznie. Bo zdrowe posiłki powinny przede wszystkim cechować się prostotą! Bogactwo darów czerwcowej natury pozwala nam nacieszyć nie tylko kubki smakowe, ale i doskonale odżywić organizm.

Jak niektórzy uważają, sekretem dobrego jedzenia i zdrowia jest dieta zgodna z kalendarzem – bo to właśnie natura wie czego nasz organizm najbardziej potrzebuje w danej porze roku. A w czerwcu na naszych talerzach, zwłaszcza tych deserowych, królują owoce!

Czereśnie dla zdrowia i urody

koszyk czereśniKrólową czerwcowych owoców, tuż obok truskawek, jest bez wątpienia czereśnia. Słodycz smak i właściwości tych owoców są nie do przecenienia zarówno dla naszego ciała jak i ducha. Drzewa czereśni, w sprzyjających warunkach pogodowych, potrafią być bardzo płodne. Już z jednej czereśni możemy zebrać do trzystu kilogramów słodkich owoców. To drzewa długowieczne, które rosną i owocują nawet przez 100 lat. Czereśnie są drzewami znoszącymi różne warunki pogodowe w zależności od odmiany. Najlepiej świadczy o tym zasięg geograficzny ich występowania – spotkamy je zarówno w Azji Zachodniej jak i w Norwegii.

Poszczególne odmiany czereśni różnią się zarówno kolorem jak i wielkością owoców, niezmienne są jednak ich niezwykle cenne właściwości. Co ciekawe, w kuchni można wykorzystywać nie tylko wyborne owoce, ale również szypułki czy żywicę. Z tych pierwszych możemy sporządzić wywar doskonały na problemy trawienne. Żywica rozpuszczona w winie zastąpi skutecznie syrop na kaszel. Medycyna ludowa wykorzystuje również liście oraz owoce czereśni, które świetnie regulują pracę serca i wątroby.

Czereśnie powinny jeść osoby cierpiące na artretyzm – owoce te zawierają bowiem cyjanidynę, związek, który blokuje odczuwanie bólu spowodowanego przez kryształki kwasu moczowego. Ponadto duża zawartość witamin z grupy B wspomaga leczenie choroby. O wyjątkowości owoców czereśni świadczy również wysoka zawartość jodu. W 100 gramach czereśni znajdziemy go więcej niż w niektórych gatunkach ryb morskich. Dlatego poleca się je osobom chorym na tarczycę. Kwasy organiczne zawarte w czereśniach regulują pracę przewodu pokarmowego i usprawniają działanie trzustki. Dlatego warto sięgać po przepisy kulinarne na czerwiec z czereśnią w roli głównej.

Przed zjedzeniem czereśni warto jednak pamiętać o tym, iż nie należy popijać ich żadnymi płynami. W szczególności mlekiem czy wodą, gdyż może doprowadzić to do wymiotów lub biegunki. Świeże, surowe czereśnie najlepiej podjadać między posiłkami ponieważ dość długo zalegają w żołądku. Unikajmy kosztowania świeżych, nieprzetworzonych owoców przed obiadem, zwłaszcza mięsnym, mogą bowiem opóźnić proces trawienia. Działają również moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn.

Te niewielkie owoce są również uznawane za dobrodziejstwo dla naszej urody i długowieczności. Obok takich witamin jak C, B1, B2, B3 i B6 zawierają również duże ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Jedzenie czereśni (zwłaszcza tych o ciemniejszym kolorze skórki) opóźnia procesy starzenia ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie czereśni poprawi jakość naszej skóry, sprawi, że będzie bardziej napięta, jędrna i nawilżona.

Czereśnie w kuchni

ciasto drożdżowe z czereśniamiCzereśnie najlepiej smakują solo – zerwane prosto z drzewa. Jednak w kuchni znajdziemy mnóstwo przepisów na ich wykorzystanie: począwszy od kompotów przez słodkie wypieki po desery na zimno. Mało kto wie, że czereśnie znakomicie komponują się również z mięsem a nawet podrobami! Dobrze smakują w towarzystwie gęsiny oraz podane ze swojską wątróbką. Uduszone, z dodatkiem masła, soli i majeranku stanowią wykwintny sos do rozmaitych mięs, steków i dań z grilla. A oto najbardziej smakowity, deserowy przepis na ciasto drożdżowe z czereśniami!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe Delecta
  • 300 ml mleka
  • 100 g margaryny
  • 3 jaja
  • Drylowane czereśnie
  • Orzechy nerkowca Bakalland
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Ciasto, mleko, margarynę i jaja łączymy ze sobą zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Około 2 garści czereśni układamy na wierzchu ciasta. Starte orzechy łączymy z masłem i cukrem do powstania kruszonki, którą posypujemy czereśnie. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Smacznego!

Brak komentarzy

Dodaj komentarz