Styczeń w kuchni

Styczeń w kuchni

Pierwszy miesiąc każdego Nowego Roku w kuchni to przede wszystkim czas karnawałowych szaleństw, gdy pełne spiżarnie mają do zaoferowania przetwory przypominające nam smakiem i aromatem letnie i jesienne dni. W styczniu pola, grządki i szklarnie świecą pustkami i przygotowują się na nadejście wiosny. Jest jednak warzywo, które zbierane jest właśnie teraz. I choć przez wielu niedoceniane ma bardzo wiele do zaoferowania – zarówno pod względem zdrowotnym jak i kulinarnym.

Jednym z niewielu warzyw jakie możemy spotkać na grządkach w tym srogim pod względem temperatury miesiącu jest brukselka. To niewielkie warzywo wyglądem przypominające miniaturową wersję kapusty jest bardzo zdrowe, choć dla niektórych niezbyt przyjemne w smaku. Odpowiednio przygotowana brukselka może być jednak bardzo smaczną prwopozycją. Brukselka powstała w Belgii z połączenia jarmużu z kapustą i ma bardzo wiele cennych właściwości. Dlaczego warto ją jeść kilka razy w tygodniu?

Właściwości antynowotworowe i przeciwzawałowe

brukselkaKapusta brukselska (bo to jej oficjalna nazwa) posiada przede wszystkim antynowotworowe właściwości a to dzięki zawartości sulfosforanu – bardzo silnego przeciwutleniacza. Sulfosforan powinny przyjmować osoby walczące z takimi chorobami jak rak jelita grubego, prostaty, płuc czy piersi. Posiada on również właściwości antybakteryjne, dlatego poleca się jedzenie brukselki osobom cierpiącym na wrzody żołądka spowodowane bakterią Helicobcter pylori.

Brukselkę jadać powinny również osoby narażone na choroby serca. Warzywo to posiada bowiem takie pierwiastki jak wapń, potas, sód i magnez. Sprzyjają one właściwemu funkcjonowaniu układu krążenia. Regulują ciśnienie krwi i rozszerzają tętnice zmniejszając ryzyko zawału serca.

Na płodność i osteoporozę

Brukselka jest również sprzymierzeńcem w walce z niepłodnością, posiada bowiem znaczną zawartość kwasu foliowego. Polecana jest nie tylko kobietom starającym się o dziecko i ciężarnym, ale również mężczyznom. Odpowiednia ilość kwasu foliowego w organizmie mężczyzn wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników a także długość ich życia w drogach rodnych kobiety. U kobiet ciężarnych kwas foliowy ma ogromne znaczenie dla rozwoju płodu. Niedobór tego pierwiastka skutkować może wadami wrodzonymi płodu i zmniejszoną wagą urodzeniową niemowląt.

To niewielkie warzywo zawiera również dużą ilość witaminy K, która odpowiada przede wszystkim za krzepliwość krwi. Działa również antybakteryjnie, przeciwzapalnie, zwalcza grzyby i uśmierza ból. Udowodniono, że witamina K skutecznie wspomaga leczenie nowotworów jajnika, piersi, okrężnicy, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Długotrwały niedobór tej witaminy może skutkować osteoporozą, gdyż utrzymuje ona prawidłową ilość białek odpowiedzialnych za budowę tkanki kostnej.

Zastosowanie w kuchni

By brukselka po przyrządzeniu była smaczna i zachowała swoje właściwości prozdrowotne należy kierować się kilkoma zasadami. Pamiętajmy, by nie gotować brukselki zbyt długo – straci ona bowiem właściwości przeciwnowotworowe. Kupujmy jak najmniejsze i jak najtwardsze główki, których liście są jasnozielone i ściśle przylegają do siebie. Nie wybierajmy również tych sztuk, które posiadają żółte plamki.

tarta z brukselkąBy cieszyć się wszelkimi dobrodziejstwami płynącymi ze spożycia tego warzywa, należy gotować je na parze przez kilka minut (nie więcej niż 5 minut). Kapusta brukselska nadaje się do jedzenia również na surowo jako składnik surówek. W Holandii, gdzie również jest popularna, tradycyjnie spożywa się ją jako składnik puree z dodatkiem ziemniaków.

By brukselka po przyrządzeniu nie była gorzka należy gotować ją w odpowiedni sposób. By zapobiec nieprzyjemnemu posmakowi należy wrzucać warzywa do gotującej się wody z dodatkiem mleka (możemy również dodać kawałek chleba lub cynamon). Nigdy nie gotujmy brukselki pod przykryciem – podczas gotowania tego warzywa wydzielają się bowiem gazy siarkowe. Jeśli gotująca się brukselka zostanie przykryta, wnikną one wewnątrz warzywa sprawiając, że będzie ono miało niezbyt przyjemny smak i zapach.

Brukselka może być składnikiem wielu dań – w naszej kuchni tradycyjnie podaje się ją jako składnik zupy jarzynowej czy dodatek w postaci ugotowanych główek okraszonych bułką tartą. Warto również wypróbować brukselki w innej odsłonie – tarta z brukselką z dodatkiem oscypka i bryndzy na pewno mile nas zaskoczy. By przekonać domowników do spożywania tego warzywa poeksperymentujmy – brukselka lubi bowiem takie dodatki jak oliwki czy orzechy. Znakomicie smakuje również polana sosem pomidorowym i sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz