Truskawki nieodłącznym dodatkiem letniego menu

Truskawki nieodłącznym dodatkiem letniego menu

Czerwiec jest miesiącem, w którym czujemy już zdecydowanie pierwsze podrygi lata – pogoda staje się coraz mniej kapryśna i możemy cieszyć się zapachem kwitnącego jaśminu i bzu a na grządkach czerwienią się już pierwsze truskawki. To właśnie one firmują swoim smakiem ten pierwszy letni miesiąc. Bo smak lata to dla niektórych właśnie smak słodkich owoców – naszych polskich truskawek, uprawianych w rodzinnym ogródku.

Ten niepozorny owoc o niepowtarzalnym smaku i aromacie jest nieodłącznym dodatkiem naszego letniego menu. Bo tylko w czerwcu możemy zjeść najlepsze i najbardziej aromatyczne truskawki. Pamiętajmy również o tym, że oprócz smaku mają one nieprzecenione właściwości zdrowotne, i jak niektórzy twierdzą, są skutecznym afrodyzjakiem.

Narodziny truskawki

Truskawki są bardzo wdzięcznym owocem do uprawy – zarówno w ogrodzie jak i na balkonie. I chociaż dzisiaj znajdziemy je niemal w każdym ogródku, kiedyś były symbolem bogactwa a spotkać je można było jedynie na dworskich stołach, początkowo we Francji, gdzie stanowiły wykwintny dodatek do szampana. Truskawka w Europie pojawiła się bowiem dopiero w XVIII wieku na dworze Ludwika XIV.

Roślina ta została wytworzona sztucznie przez skrzyżowanie ze sobą dwóch odmian amerykańskich poziomek, przywiezionych w darze dla króla Francji, który był wielkim ich wielbicielem. Nadworny botanik na zlecenie władcy chciał stworzyć nową ich odmianę – dorodniejszą, o większych owocach ale równie smaczną i słodką. Tak właśnie powstały pierwsze truskawki, które z czasem ze względu na walory smakowe, podbijały kolejne kraje, aż w końcu stały się powszechnie dostępne. Po raz pierwszy na sklepowych półkach pojawiły się w Londynie w roku 1830.

Obecnie uprawia się kilkanaście odmian truskawek, które różnią się od siebie długością owocowania, smakiem czy wielkością. Jeśli chcemy przez całe lato zbierać dojrzałe owoce, posadźmy zarówno odmiany wczesne jak i późne (niektóre odmiany owocują nawet do jesieni). Coraz bardziej popularne stają się również sadzonki balkonowe, które nie tylko świetnie smakują, ale spełniają również funkcję dekoracyjną.

Właściwości odżywcze TRUSKAWEK

Świeże truskawki są źródłem żelaza, które przyswaja się lepiej dzięki obecności witaminy C, a tej posiadają więcej niż cytrusy. Wzmacniają więc odporność, działają przeciwutleniająco a dzięki zawartości pektyn pobudzają do pracy nasze jelita. Truskawki powinny jeść osoby skarżące się na  wysoki cholesterol, ponieważ obniżają jego poziom we krwi. Dzięki moczopędnemu działaniu wskazane są dla osób będących na diecie oraz tych, które mają problem ze stawami, gdyż wypłukują kwas moczanowy odpowiedzialny za ich podrażnianie. Zawierają wapń, kobalt oraz mangan.

Truskawki to również bogactwo witamin – zwłaszcza tych z grupy B:

Witamina B1 – Tiamina, ma dobroczynny wpływ na serce oraz rozwój kości, wspomaga leczenie półpaśca oraz pomaga w łagodzeniu objawów choroby morskiej.

Witamina B2 – Ryboflawina, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia stan skóry i paznokci oraz zapobiega rozwojowi raka przełyku oraz chorób jamy ustnej. Witaminę tę powinny przyjmować osoby z anemią.

Witamina B3 – Niacyna, dzięki niej możliwa jest synteza hormonów płciowych, insuliny, kortyzolu, tyroksyny.

Witamina B6 – Pirydoksyna, dzięki niej możliwa jest produkcja hemoglobiny. Witamina B6 reguluje ciśnienie krwi, łagodzi skurcze mięśni oraz podnosi odporność.

Truskawki dzięki zawartości witaminy A wzmacniają wzrok, zaś witamina E w nich zawarta spowalniają proces starzenia.

Bogactwo witamin i minerałów zawartych w tych niewielkich owocach jest więc imponująca. Dlatego truskawki powinny być spożywane przez wszystkich – a zwłaszcza przez dzieci. Należy jednak uważać przed pierwszym ich podaniem, gdyż mają silne właściwości uczulające.

Truskawka w kuchni

Kalendarz przepisów i przepisy sezonowe na czerwiec nie byłby kompletny gdyby nie znalazły się w nich właśnie truskawki. Owoce te wprawdzie mają stosunkowo krótki okres owocowania, jednak można zachować ich smak i zapach robiąc przetwory i cieszyć się nim przez cały rok. Truskawki są bowiem owocami, które nie tracą swoich walorów po obróbce cieplnej i zamknięciu w słoiku. Nadają się również do mrożenia. Truskawki w zamrażalniku możemy przechowywać do 12 miesięcy.

Truskawki doskonale smakują zerwane prosto z krzaczka, lecz po umyciu szybko tracą swoją świeżość. Pamiętajmy, by myć truskawki razem z szypułkami – jeśli oderwiemy je wcześniej stracą nieco smaku i staną się bardziej wodniste.  Jak więc najlepiej wykorzystać te owoce?

Czerwiec w kuchni to przede wszystkim ciasta z owocami, a wśród nich króluje oczywiście truskawka. Latem rezygnujemy z ciężkich kremów i stawiamy zdecydowanie na lekkość konsystencji i wykorzystanie świeżych owoców. Truskawki są więc bardzo częstym dodatkiem do serników na zimno bez pieczenia, koktajli, tart, babeczek czy tortów. To owoce wykorzystywane w letnich zupach – chłodnikach. Do łask wracają również domowe kompoty, zdecydowanie zdrowsze od sklepowych soków, proste w przygotowaniu i smaczne.

Truskawki są przysmakiem samym w sobie, dlatego są tak wdzięcznym owocem dla początkujących cukierników i amatorów słodkich wypieków. Letnie wypieki charakteryzują się prostotą – smak owoców broni się sam!

Na koniec zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Przepis na ptysie z truskawkami

ptysie z truskawkami

Ciasto:

1 szklanka wody

1 opakowanie Karpatki

4 średniej wielkości jaja

Margaryna 125 g

Krem:

Cukier puder – 2 łyżki

200 g masła

1 opakowanie Śnieżki

200 ml zimnego mleka

250 g truskawek

2 szklanki  mleka

Wykonanie:

Ciasto na karpatkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 °C. Na blachę nakładamy ciasto, tworząc korpusy łabędzi oraz osobno, na drugiej blaszce, szyje z głowami. Możemy użyć w tym celu rękawa cukierniczego. Korpusy pieczemy około 25 min., szyje w zależności od wielkości od 5 – 10 min.

Przygotowując krem, podobnie jak w przypadku ciasta, kierujemy się wskazówkami z opakowania. Schłodzone mleko miksujemy ze Śnieżką a gdy krem karpatka ostygnie, łączymy go z ubita pianą. Do całości możemy dodać cząstki truskawek lub truskawkowy mus.

Korpusy dzielimy na dwie części – na jedną nakładamy krem, drugą układamy w kształt skrzydeł oraz głowy. Jemy z przyjemnością delektując się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem! 🙂

Brak komentarzy

Dodaj komentarz