Majowe przepisy na tarty i koktajle

Majowe przepisy na tarty i koktajle

Maj – najpiękniejszy wiosenny miesiąc, gdy razem z przyrodą budzimy się do życia. To wtedy nasze zmysły mogą cieszyć się niepowtarzalnym zapachem majowego powietrza: kwitnących drzew, bujnie rozkwitających kwiatów, świeżej trawy. Już teraz cieszyć się możemy warzywami i owocami dojrzewającymi w wiosennym słońcu. W maju warto zadbać o naszą dietę – a najlepsza jest ta, która uwzględnia sezonowe, regionalne produkty! W maju pojawia się pierwszy agrest i najzdrowsze rośliny zielone: rukola, roszponka, szpinak, pietruszka czy botwinka.

Wiosenne koktajle

Nie ma nic lepszego na wiosenne przebudzenie niż koktajl ze świeżych owoców i nowalijek! Witaminy, minerały i składniki odżywcze zawarte w świeżyć, młodych owocach i warzywach doskonale przygotują nasz organizm do nadejścia lata! Wystarczy jedynie spróbować i dać się wciągnąć w koktajlowe szaleństwo.

Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich

koktajl agrestowy

składniki:

  • pół kilo agrestu
  • 3/4 szklanki orzechów brazylijskich
  • 12 łyżeczek cukru
  • 3 szklanki wody

Orzechy brazylijskie przekładamy do naczynia i zalewamy 3 szklankami wody. Pozostawiamy na około 6 godzin. Po tym czasie odsączamy je z wody i umieszczamy w misie blendera. Blendujemy aż masa stanie się płynna. Następnie przekładamy partiami na gęstą gazę i wyciskamy płyn. Masę pozostałą na gazie przekładamy do naczynia i dolewamy szklankę wody. Blendujemy i powtarzamy przeciskanie przez gazę. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż do uzyskania karmelu. Dodajemy umyty agrest i karmelizujemy przez kilka minut. Gdy agrest ostygnie przekładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy do mleka orzechowego i mieszamy. Przelewamy do pucharków i chłodzimy przed podaniem w lodówce.

Zielony koktajl z młodych liści

Koktajle z zielonych liści są niezwykle zdrowe i obecnie modne. Choć na początku ciężko po nie sięgnąć, dobrze przyrządzone będą nie tylko zdrową przekąską, ale również smacznym śniadaniem. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach – zielone liście zawsze łączmy ze słodkimi owocami takimi jak jabłko (lub sok jabłkowy) czy banan. Najlepsze proporcje, by uzyskać dobry sak to 60% owoców i 40% zielonych warzyw. Pamiętajmy również o wodzie i dodatkach – na przykład miodzie czy przyprawach. Mając kilka produktów w domu, możemy codziennie przygotować pyszny koktajl dla zdrowia i urody.

Składniki:

  • 2 garście roszponki (opcjonalnie rukoli lub jarmużu)
  • sok i skórka z 1 limonki
  • ogórek zielony
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • miękki banan

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Majowe tarty

Zdrowa dieta powinna składać się przede wszystkim z sezonowych owoców i warzyw. Nie zapominajmy o nich również przygotowując wypieki! Nie tylko wykorzystamy nadwyżki owoców, ale również będziemy mogli nacieszyć się ich smakiem w nowej postaci! Ciekawe przepisy na tarty, zarówno na słodko jak i na słono, znajdziesz na portalu kulinarnym Delektujemy.pl. Polecamy sprawdzić!

Tarta z agrestem

tarta z agrestem

składniki:

  • opakowanie ciasta kruchego od Delecty
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 kg agrestu
  • galaretka agrestowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 125 ml mleka

Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wykładamy nim formę do tarty dobrze wypełniając brzegi i pieczemy w 190°C przez 40 minut. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, gdy ostygnie wkładamy do lodówki do momentu aż lekko stężeje. Umyty agrest obieramy z szypułek i kroimy na połówki. Mleko mieszamy z miodem a śmietankę gotujemy z roztrzepanymi żółtkami. Gdy się zagotuje wlewamy mleko i chwilę gotujemy. Jeszcze gorącą masę przelewamy na ostygnięty spód ciasta. Po chwili wykładamy owoce i zalewamy lekko ściętą już galaretkę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

Tarta z rabarbarem

tarta z rabarbarem

Rabarbar sprawdzi się nie tylko jako składnik kompotu, będzie również doskonałym składnikiem tarty! By przygotować tartę rabarbarową przygotujmy ciasto bazowe z poprzedniego przepisu, potrzebować będziemy również:

  • 200 g truskawek
  • 3 łodygi rabarbaru
  • łyżka czarnego pieprzu
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 300 ml śmietany 30%

Truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze kawałeczki i smażymy na patelni wraz z dodatkiem cukru aż do uzyskania konsystencji konfitur. Na końcu doprawiamy zmielonym pieprzem. Żółtka i śmietanę łączymy, dodajemy miód. Wylewamy na podpieczony spód ciasta. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku. Wykładamy konfiturę i pieczemy kolejne 15 minut. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

 

Skomentuj jako pierwszy

Dodaj komentarz