W sierpniowe gorące dni warto szukać ukojenia w cieniu leśnych zagajników – znajdziemy tam nie tylko przyjemny cień, ale również wyjątkowe dary natury. W sierpniu pojawiają się już pierwsze jagody, uwielbiane rzez nas za swój smak i właściwości. A warto wiedzieć jak wiele korzyści przynieść może spożywanie tych niewielkich owoców. To prawdziwa skarbnica zdrowia, którą warto jeść nie tylko w sierpniu, ale zamknąć w słoiku, by służyła nam przez cały rok. Jagody zawierają bardzo dużo soku i już z kilku krzaczków możemy zrobić zapasy na jesienno-zimowe słoty. Jagody były cennymi owocami już dla pierwszych Słowian, którzy używali ich jako lekarstwa. I dziś na szeroką skalę używa się ich w ziołolecznictwie oraz farmaceutykach.Czytaj więcej
SIERPIEŃ
Sierpniowe warzywa i owoce w kuchni
Sierpień jest miesiącem wyjątkowym w naszej tradycji – w rolnictwie jest to miesiąc zarówno ciężkiej pracy jak i wielkiego świętowania. To właśnie w tym ostatnim pełnym letnim miesiącu zbierane są żniwa a pola przygotowywane są do jesieni i zimy. Podczas gdy grunty rolne pustoszeją, w sadach i ogrodach nadal możemy cieszyć się pełnią urodzaju. Kalendarz przepisów kulinarnych na sierpień jest więc bogaty, my zapraszamy do zapoznania się z najsmaczniejszymi i najzdrowszymi przepisami sezonowymi na ten miesiąc.Czytaj więcej